Европейската Комисия е нарушила законите, за да наложи ГМО в Европа
Дата: 2013-12-14

Повече незаконни разрешения са вероятни

Вчера, 13 декември, съдът на европейския съюз отмени решението за разрешаване на генетично модифицирания картоф Amflora на компанията BASF, тъй като Европейската комисия "значително се е провалила в изпълнение на своите процесуални задължения". [1]
 
За земята, член на Приятели на Земята Европа приветства решението на Съда на Европейските общности, с което отменя разрешението на генетично модифицирания картоф Amflora за отглеждане в Европа. Ние поздравяваме унгарското правителство за предприемането на тези правни действия, както и другите страни, които подпомагнаха спора.
Европейската комисия е хваната в нарушение на закона, с което е ускорила засаждането на ГМО в Европа. Комисията трябва да се поучи от това решение и да се спре да действа в подкрепа на тези нежелани култури с такъв ентусиазъм. Време е да се поставят хората и околната среда пред комерсиалните интереси.
В момента комисията финализира процедура за отглеждането на ГМ царевица, наречена 1507. Тя е собственост на Pioneer Hi-Bred International и представлява едно поколение на силно токсични култури.
Царевицата произвежда инсектицид, който е смъртоносен за пеперуди и има неизвестни последици за пчели и други опрашители. Той е 350 пъти по-токсичен от този, произвеждан от MON810, царевицата на Монсанто, която е единствената ГМ култура, комерсиализирана в ЕС. Както и при картофите Amflora, Европейската комисия не се е консултирала с национални експерти за потенциалните рискове.
ЕК обмисля разрешаването на нова генетично модифицирана царевица, за която дори собствените и научни съветници казват, че може да навреди на екосистемите. Тя рискува да повтори същата грешка и да предизвика друг съдебен спор, ако не спре този процес и отхвърли царевица 1507.

Ивайло Попов - екологично сдружение За земята
тел. 02/943 11 23
е-мейл: ipopov@zazemiata.org

ОБЯВИ | ТЪРСЕНЕ | ПУБЛИКУВАНЕ | БОРСИ | ФОРУМ |
Туристически обяви | Новини | Европейската Комисия е нарушила законите, за да наложи ГМО в Европа
Българска туристическа борса е единно издание на БТК, БАТА, БААТ, БХРА