За дегустациите на Винария 2015 бяха използвани 60 000 чаши
Дата: 2015-03-10

Търговци изкупиха всички бутилки от вината със Златен ритон

Търговски вериги изкупиха цялото налично количество от вината, удостоени с приза Златен ритон, на международната изложба за лозарство и винарство Винария 2015. Деловия форум се проведе от 4 до 8 март, в Международен панаир Пловдив, къдетоо се представиха близо 120 фирми от 8 държави.

Наградата Винен Оскар получиха:

Меди Валей, за Excentric Incanto Chardonnay & Sauvignon Blanc
Винал – Ловеч, за Мерло специална резерва 2010
Давинус – Чехия, за Sommelier Ризлинг Влашки 2013, късен гроздобер.

За първи път, от 20 години, Златният ритон напусна границите на България. Италианско вино беше на стотни от голямата награда и догодина може да имаме още един приз в чужбина, което е свидетелство за авторитета на нашия международен конукрс за вина и спиртни напитки.

За първи път тази година изложението бе организирана по едно и също време с международната селскостопанска изложба Агра. Въпреки дъжда и снега, новият формат доведе няколко пъти повече посетители на Винария 2015, в сравнение с предишните издания.
За дегустации в уникалния Град на виното, където свои колекции показаха близо 50 български и чуждестранни изби бяха използвани 60 000 чаши. Градът на виното е част от концепцията за обновяване на изложбата, а ефектът надмина очакванията. Посетителите се чувстваха по-уютно, изложителите бяха равнопоставени и доволни.

Във фокуса бяха продуктите. Това е важно, защото крайният потребител оценява качествата на напитките, а не блясъка на щанда и това дава шанс на всички да привлекат вниманието на публиката.

„По цял свят специализираните изложения за вина и храни вече не са толкова платформа за правене на бизнес, колкото мрежа за обмен на опит и информация, за срещи с крайните потребители. Тази година на Винария правим нещо подобно, по много атрактивен начин, за да се впишем в новата тенденция“ - коментира преди откриването Радослав Радев, председател на НЛВК, чиято е концепцията за обновяване на изложбата. Елемент от нея беше и присъствието на повече от 10 чуждестранни търговци и еножурналисти, които ще популяризират нашите вина и спиртни напитки на външния пазар.

Вече се обмисля идеята в следващото издание на изложбата Градът на виното да се разшири, за да се доразвие тазгодишният експеримент за съвместно представяне на напитки, храни и гурме кулинария. То дава тласък и на алтернативни форми на туризъм.

"Годишно у нас се създават 10-20 нови изби и всички се ориентират към предлагането на цялостна услуга, съчетаваща винен и гурме туризъм. Районите с най-развит винен туризъм у нас са Югоизточна България, Югозападна България, около град Сандански, пловдивска и великотърновска област" - посочи Радослав Радев.

Национална лозаро-винарска камара (НЛВК)

ОБЯВИ | ТЪРСЕНЕ | ПУБЛИКУВАНЕ | БОРСИ | ФОРУМ |
Туристически обяви | Новини | За дегустациите на Винария 2015 бяха използвани 60 000 чаши
Българска туристическа борса е единно издание на БТК, БАТА, БААТ, БХРА