Наръчник съветва как да се действа при рекет или отвличане
Дата: 2004-10-31

"Избягвайте да се движите сам. Не ползвайте еднотипни маршрути и време, избягвайте пустите пътища. Дори да ви спре полиция, не слизайте от колата и не гасете двигателя, докато не ви се легитимират убедително." Това са част от съветите към хората, които са потенциален обект на рекет или отвличане, публикувани в наръчника "Как да се справим с непредвидените ситуации". Той беше представен във вторник от организацията Алфа клуб "Да оцелееш", която е събрала мненията на известни полицейски шефове, юристи и психолози.

В брошурата има практически съвети за деца, които да ги предпазят от непознати и на улицата, препоръки за действие при терористична заплаха, техники за самозащита и правна консултанция за ситуациите, в които действията се приемат за неизбежна отбрана. Според авторите на наръчника, за да не стане човек жертва на изнудване и похищение, не трябва да ходи на работа, когато там няма никого, да не стои без причина до прозорците, да пази в тайна пътуванията си и да не се кара със съседите, за да може да разчита на тях при нужда. Психолозите съветват още похитеният да замени позицията на жертва с гневно и решително поведение. "Само спокойното и самоуверено поведение може да респектира нападателя, затова окажете съпротива колкото се може по-рано - при възможност още по време на похищението", се казва в книжката.

Напътствията към децата са да не приемат подаръци и лакомства от непознати независимо от това дали се представят за приятели на родителите или хора в беда. "Винаги казвайте на близките си къде сте, не се движете сами и си измислете таен код, с който при необходимост да кажете на близките си, че сте в опасност", се казва още в брошурата. Над 7 хил. екзепляра от нея вече са разпространени в училищата, а тактиките за самозащита, които са представени в рисунки, се упражняват в час по физкултура. Специалистите съветват още децата винаги да имат в себе си резервни пари, за да платят такси до вкъщи, ако им се наложи.

Ако получите пратка, накарайте спедиторите да се легитимират и се вслушайте за подозрителни шумове и вибрации, съветват специалистите. Ако видите, че крадат колата ви и имате оръжие, можете да стреляте, твърдят юристи в брошурата.

Unisec

ОБЯВИ | ТЪРСЕНЕ | ПУБЛИКУВАНЕ | БОРСИ | ФОРУМ |
Туристически обяви | Новини | Наръчник съветва как да се действа при рекет или отвличане
Българска туристическа борса е единно издание на БТК, БАТА, БААТ, БХРА