"Сотбис" продаде на търг авангардна декорация на кръчма
Дата: 2004-10-31

Рекордна сума бе платена за 168 творби на Деймиън Хърст

Обзавеждането и декорацията на ресторант в Лондон бяха продадени по-рано този месец за 11,1 милиона британски паунда ($20 млн.). Не става дума за златна посуда и прибори за хранене, а за стилистични и авангардни предмети, творение на британския художник Деймиън Хърст.

Огромната сума бе платена за 168 предмета, продадени на търг на "Сотбис" на 19 октомври. Самият Хърст не присъстваше на търга, но по-късно каза: "Изведнъж моята авантюра с ресторанта в крайна сметка се оказа успешна."

Организаторите от "Сотбис" също бяха изненадани - на търга се появиха над 500 купувачи, а общата сума на продажбата на обзавеждането в ресторант "Аптека" бе 3-4 пъти над очакваното.

Рекордните 1,2 милиона паунда ($2,2 млн.) бяха дадени за шкаф за лекарства, кръстен "Крехката истина". Деймиън Хърст специално го проектира за заведението си, което не работи от 2003 г.

Сумата е рекорд за творение на художника. Тя би 1,2-ата милиона долара, платени миналата година за витрина с животински скелети с наименование "Нещо твърдо под повърхността". Хърст е сред тримата най-високо платени художници в света от своето поколение.

"Това бе рядка възможност да се купи много ценна творба на голям майстор", заяви Хари Блейн, директор на лондонската галерия "Haunch of Venison". Именно той купи "Крехката истина" - шкаф от стъкло и неръждаема стомана, запълнен с опаковани лекарства и стъкленици.

Сред продадените творби на Хърст бяха 10 картини с пеперуди, 11 шкафа за лекарства, чаши за мартини, пепелници, върху които е щампована химическата формула на никотина, столове с възглавнички, оформени като аспирин, лампи като лабораторни колби, кресла с изрисувани върху тях молекулни структури. Всички предмети са проектирани така от Хърст, че популярното някога заведение да прилича на аптека.

"Прекрасен ден" - картина с пеперуди, впримчени в капан от червена боя, бе купена за $650 000 на търга за ресторант "Аптека". За една композиция, кръстена "Молекулна структура", наддаването стигна над $500 000.

Две чаши за мартини с подписа на Хърст, оценени на $90-$125, бяха продадени за $8600. Шест пепелника, за които се очакваше да бъдат продадени за 180 долара, стигнаха до $2900. Почти $3500 бяха дадени за две ампули, чието предназначение е да съхраняват сол и пипер. Двадесет ролки от специфичните тапети, с които бяха покрити стените на ресторанта, удариха $28 000. Чукчето удари три пъти при цена от $34 000 за два от шестте "аспиринови" бар-стола. Дори вратите на тоалетните в ресторанта, увековечени с подписа на Хърст, бяха продадени. Новият им собственик брои $5400 за тях.

Средната цена за творба на Хърст тази година скочи до $220 000, докато през 1996 бе $30 000, показва статистиката на проучвателната компания ArtTactic.

Заведението бе хит сред елита в Лондон

Ресторант "Аптека" бе един от символите на течението Cool Britannia от 1998 до 2003 година. С това понятие - "Страхотна Британия", се обозначава начинът на живот на млади поп групи, модни дизайнери и ресторантьори, събиращи се в Лондон.

Заведението бе открито в навечерието на Нова година през 1997 година и бързо привлече тълпи от изискани особи. Кралското фармацевтично дружество се опита да оспори името му, тъй като можело да го сбъркат с истинска аптека, но не успя да го промени.

Хърст, чиито творби често разработват темата за болестите и смъртта, изкупи обзавеждането на ресторанта от своите родители,след западането на заведението. Продажбата стана възможна, тъй като специалисти на "Сотбис" успяха да убедят твореца да продаде декорацията, която без малко да изгори при пожар в склад за художествени произведения. Тогава бяха унищожени някои от творбите на Хърст, както и на други художници, но предметите от "Аптека" останаха незасегнати.

Деймиън Хърст, който е роден през 1965 година, е известен с маринованата си акула, която е изложена в лондонската галерия "Сачи", и с това, че продава по-големите си творби за над $1 млн. Дори по-малките му картини с пеперуди се продават по $400 000.

ВВС

ОБЯВИ | ТЪРСЕНЕ | ПУБЛИКУВАНЕ | БОРСИ | ФОРУМ |
Туристически обяви | Новини | "Сотбис" продаде на търг авангардна декорация на кръчма
Българска туристическа борса е единно издание на БТК, БАТА, БААТ, БХРА