Туристи в Египет се заразиха с хепатит А
Дата: 2004-08-31

Над 120 туристи, сто от които германски граждани, са развили хепатит А, след като прекарали отпуската си в източноегипетския курорт Хургада на брега на Червено море, съобщи представител на медицинската служба за туристи "Фит фор тревъл". Информацията беше потвърдена от ръководствата на берлинския Институт по вирусология "Роберт Кох" и на Института по тропически заболявания. Лекарите уточниха, че всички туристи с оплаквания, напомнящи тези при зараза с хепатит А, са хоспитализирани. Пациентите са на възраст между 6 и 66 години. Сигнали за заболели с хепатит А след почивка в Египет са постъпили и от австрийци, датчани и холандци.

Инфекцията, която поразява черния дроб, може да е проникнала в организма на заболелите чрез замърсена вода или храна. Най-често хепатит А се хваща от мръсни зеленчуци и плодове, както и от морски деликатеси. Заболяването е силно заразно. То може да порази всеки, включително и лица, които са били в контакт със заразените за кратко. Ето защо членовете на семействата на пациентите също ще бъдат подложени на лечение. По думите на д-р Кристиян Шьонфелд от Института по тропически заболявания този тип заболяване се третира трудно и възстановяването може да трае както няколко дни, така и няколко седмици. Традиционно симптоматиката, включваща треска, гадене, повръщане, пожълтяване на кожата, диария, отпадналост, болки в корема и ставите, загуба на апетит, затруднено дишане и понякога обрив, се развива за около 28 дни. Средната продължителност на заболяването е 4 седмици. Не изключено обаче след първоначално възстановяване да настъпи рецидив. Той обикновено се наблюдава до 15 месеца след заразяването.

Засега няма официална египетска реакция. В повечето западни държави се препоръчва имунизация срещу хепатит А за лица, които смятат да пътуват в Африка, Азия, части от Карибите, Централна и Южна Америка и Близкия изток.

АФП

ОБЯВИ | ТЪРСЕНЕ | ПУБЛИКУВАНЕ | БОРСИ | ФОРУМ |
Туристически обяви | Новини | Туристи в Египет се заразиха с хепатит А
Българска туристическа борса е единно издание на БТК, БАТА, БААТ, БХРА