Намаляване на бежанците по света отчете ВКБООН
Дата: 2002-06-21
 Международният ден на бежанците, 20 юни, тази години премина под знака на жените. «Трябва да помогнем на жените бежанки да станат по-независими», призова председателят на Върховния Комисариат за бежанците към ООН (ВКБООН), холандецът Руд Луберс. Преди да бъде обявен за световен ден на бежанците 20 юни първоначално беше ден на африканските бежанци.

Според ВКБООН 80% от бежанците в света са жени и деца. Последнте статистики, публикувани тази седмица от ВКБООН, показват, че общият брой на бежанците под грижите на ВКБООН в света (включващ, бежанци, търсещи убежище, репатрирани и преместени) е намалял, минавайки от 21,8 милиона на 1 януари 2001 г. на 19,8 милиона на 1 януари 2002 г.

«Тази година ВКБООН ще помогне на близо 1, 250 милиона афганистанци да се завърнат у дома. Трябва да се намерят спешно средтва са тяхното подслоняване», прпомни Руд Луберс.

Председателят на ВКБООН остро порица международната общност за отношението към бежанските въпроси. Той посочи, че вместо да се търси стабилно решаване на проблемите на бежанците държавите по-скоро работят в посоока на засилване на мерките срещу иммиграцията. Единственият изход, който остава на бежанците е да продължават да бродят, ставайки жертва на трафиканти и престъпни мрежи.

Думите на Руберс намират още по-голямо основание два дни преди срещата на върха на страните от Европейския съюз, която ще се проведе в Севилия. Очаква се водеща тема да бъде затвърдяването на мерките срещу нелегалната имиграция. Основната част от политческите бежанци обаче идват в Европа по нелегални канали. Това е разбираемо имайки предвид трудностите, които срещат поданиците на авторитарните режими, при опита си да напуснат страната на произход.

Затягането на мерките в ЕС е резултат на нарастващото усещане за несигурност сред западните общества след атентатите от 11 септември миналата година в САЩ. Логична последица в Еропа е увеличаването на влиянието на крайно десните и ксенофобски течения. Именно това се опитват да предотвъртят Петнайсетте поемайки борбата срещу иммигрантите в свои ръце.

България е от страните, в които проблемите с бежанския въпрос тепърва ще нараства след падането на визити за Европа. Повечето бежанци използват територията ни като «трамплин» за европейските държави. За периода 1999 г. до април 2002 година търсещите убежище в България са 9,931 души. Най-голяма е афганистанската диаспора - 3438 души, следвана от жители от територията на бившата Югославска република, след тях се нареждат иранците, иракчаните и алжирците.

Освен представителството на ВКБООН за бежанците в България от страна на държавата отговаря Агенцията за бежанците към министър без портфейл. Проблемите на бежанците са обект на дейност и на няколко неправителствени организации- Българския Хелзинси Комитет, Български Червен Кръст, КАРИТАС и др.

Бежанците в България се сблъскват не само с тежки финансови трудности поради слабата държавна алокация в тази област. Ежедневно те са подложени и на расово унижение и дискриминация. Един от най-големите проблеми е намирането на работа, поради нежеланието на българските работодатели да наемат цветнокожи. Насилието по расови причини също е ежедневие за много от бежанците потърсили убежище в България.

България подписва споразумение с ВКБООН на 22.03.1997 г. Предсавител на ВКБООН за България е Д-р Луиза Друке.

КРИСТИНА САВОВА

ОБЯВИ | ТЪРСЕНЕ | ПУБЛИКУВАНЕ | БОРСИ | ФОРУМ |
Туристически обяви | Туристически живот | Намаляване на бежанците по света отчете ВКБООН
Българска туристическа борса е единно издание на БТК, БАТА, БААТ, БХРА