Албания и България - сравнителна справка
Дата: 2002-06-27

Мисля си за Албания. За оная, от вицовете. Сравнявам с България и ми става срамно. Като си помисли човек, и албанците, и българите сме на Балканите, и те, и ние бяхме прегазени от Османската империя и дълги векове тъпкани.
И едните, и другите бяхме глътнати от комунистическата идея. Обаче: малка сравнителна справка. През ХIV век Шкипърия воюва близо 70 години с Османската армия, нищо че е шепа народ. Затова заслужава и името си: "земя на орлите". По същото това време България къде с предателства, къде със заговори, къде с бракове, се срива. За около 8 години - 1388 - 1396-а. Братя се самоизяждат и самопродават.
През 50-те години Албания се "върза" за Китай. Горе-долу по същото време България се самопредложи за най-новата република в необятната Матушка Русь. Добре че не ни искаха.
Албания показа среден пръст на СИВ и не се появи на терена нито през 1956-а, нито през 1968-а, нито през 1980-а. А България, предвид тези паметни събития, съсипа съдбите на доста свои граждани - включи се активно в "игри на добра воля" на територията на братски страни - Унгария, Чехословакия, Полша. Колкото й стигаха силите, разбира се - къде с танкове, къде с бойци или приятелски съвети.
Албания нямаше външен дълг през 1990 година. С асфалт и камъни се промуши през стъргата на европейските банки. 3 милиона бедни, но свободни. Всеки трети албанец владее поне един чужд език (като не се брои гръцкият и турският). Българинът говори малко турски, малко гръцки, поназнайва руски чат-пат, колкото да си изпроси боя или хляба. Албания фигурира в докладите на ООН за наркотици, оръжия, мръсни пари. Обаче България е навъртяла вече солиден стаж в трепането с "Калашник", в разносната търговия с наркотици и оръжие, в дългите воаяжи (до ЮАР), потайни поръчки на другия голям брат - САЩ. Чува се, че колетните пратки са стратегически, а казва ли ти някой.
Албания има Нобелов лауреат. България ще трябва още малко да почака. Докато последният можещ българин се изнесе окончателно. Г-н Димитър Иванов (Елин Пелин), много сте прав - "ако българският народ роди гений, то това ще бъде геният на завистта".
Албанците водят война. Наистина воюват с Мохамед и Иисус. Ще я спечели един от боговете. САЩ или Русия.
По този повод аз отдавна вече не разказвам вицове за Албания.
ИВАЛЕНА ДУЧЕВА

ОБЯВИ | ТЪРСЕНЕ | ПУБЛИКУВАНЕ | БОРСИ | ФОРУМ |
Туристически обяви | Туристически живот | Албания и България - сравнителна справка
Българска туристическа борса е единно издание на БТК, БАТА, БААТ, БХРА