Няма интерес към селски къщи - цените им спадат драстично
Дата: 2002-06-28

Според изследване на Статистическия институт, една трета от общия жилищен фонд на страната в момента, се къщите в селата. Липсата на пазар на земите, безработицата в малките населени места, принудила мнозина да търсят препитание в по-големите градски центрове, доведоха до обезлюдяване и запустяване на хиляди къщи.
На практика днес в немалко региони, смятани за неатрактивни, няма пазар на селски имоти. Тъй като цените са ниски, хората се отказват и да продават. По данни на брокери, през последните няколко години цените на селските къщи са паднали с 50 и дори 100 на сто. Ако в началото на 1992 г. нова тухлена двуетажна къща със 100 кв. м застроена площ в Пловдивско например е струвала 16 000 лв., а сега може да се купи и за по-малко от 8000 лв. Каменна къща на етаж и половина се предлага за 6000-7000 лв. В Плевенска област спадът е почти драстичен - цените, в сравнение тези преди петилетка, са 4-5 пъти по-ниски. Селски двуетажни къщи с големи дворни места и селскостопански постройки се обявяват за 1000-1500 лв. И въпреки това няма интерес. В Северозападна България търговията е замряла, оплакват се агенти на недвижими имоти. Известно търсене има само в селата, включени в програмата за развитие на селски туризъм. Но и там едноетажна къща с над 2 дка двор се продава за не повече от 4000-5000 лв. В Родопите могат да се намерят опразнени къщи за 500 лв. В крайморските области, ако не е близо до курортен център, стара къща може да се купи за 3000-5000 лв.
В сравнение с 1990 г. селските имоти са поевтинели средно между 2 и 3 пъти, е изводът на статистиката, който не се променя особено от обособяващите се напоследък около по-големите градове самостоятелни елитни селища, създавани от финансовия елит на страната. Подобна екстра има в старозагорското село Змеево, пет-шест са край София - в местността "Камбаните", Банкя, Бояна, Симеоново, Бокар до бул. "България". Селищата са с 20 до 40 елитни къщи, оценявани за 100000-300000 долара. Търсенето и предлагането там обаче е ограничено - в кръга на няколко хиляди много заможни фамилии.

imoti.net

ОБЯВИ | ТЪРСЕНЕ | ПУБЛИКУВАНЕ | БОРСИ | ФОРУМ |
Туристически обяви | Туристически живот | Няма интерес към селски къщи - цените им спадат драстично
Българска туристическа борса е единно издание на БТК, БАТА, БААТ, БХРА