След 66 години Малев се приземи в дългове
Дата: 2012-02-03

Унгарският национален превозвач Malev обяви рано сутринта, че спира да лети след 66 години на почти непрекъсната дейност, след като самолети на компанията бяха задържани на чужда територия заради неплатени дългове. Тази седмица компанията бе поставена под изключителна защита от кредиторите.

На страницата на представителството на компанията в България веднага се зарежда надпис само на унгарски, който съобщава за спрените тази сутрин полети. Компанията лети до 50 града, включително София, в 34 страни.

От превозвача съобщиха, че неговите доставчици са изгубили доверие в него и са започнали да изискват предварително заплащане на техните услуги, а в същото време правителството не може повече да осигурява финансови инжекции за компанията заради забрана от страна на ЕС. Това засили отлива на пари до такава степен, че днес ситуацията в компанията стана неустойчива.

За да се минимизират загубите, бордът на директорите е решил да спрат полетите. Това се случва месец след като Европейската комисия разпореди на превозвача да върне милионите долари държавна помощ, получена в периода 2007-2010 година.

Министър-председателят Виктор Орбан коментира пред унгарско радио тази сутрин, че решението Malev да бъде приземена е било взето след като нейни служители са били препятствани да отлетят от Тел Авив и Ирландия заради дългове на превозвача. Орбан се надява, че ще се намерят инвеститори, които да поемат компанията.
 
"Болезнено е... Старахме се да държим Malev в действие колкото е възможно по-дълго, но не можем да го правим повече, след като нейни екипажи са задържани зад граница. Трябваше да спрем" - обясни Орбан в радио ефира. Според него рестартирането на компанията не е невъзможно.

Malev формира 40 % от оборота на международното летище в Будапеща като има на лизинг 22 самолета.

След пропадналите опити за приватизацията на превозвача през 2010 г. държавата купи обратно всичко освен 5-процентен дял. Служителите на компанията към момента са около 2 600.

Унгарското правителство проведе серия от разговори с китайския превозвач Hainan Airlines миналата година за сътрудничество, но без резултат.

След като Еврокомисията обвини Унгария, че е предоставила непозволена държавна помощ, органите по конкуренцията започнаха разследване срещу Malev през декември 2010 г.

Компанията обяви загуба от 24.6 млрд. форинта (близо 84 млн. евро) през 2010 г., но по-рано този месец прогнозира значително подобрение в оперативните резултати заради по-високите приходи и повечето седалки в самолетите й.

Нискобюджетната унгарска компания Wizz Air обяви, че предлага специален спасителен пакет на пътниците, засегнати от прекратените полети на Malev, като им предложи алтернативни полети от/до Будапеща.

Пътниците, които имат валиден електронен билет от Malev за пътуване между 3 февруари 2012 и 24 март 2012 могат да се обадят в кол центъра на Wizz Air +36 1 358 6565 и да се възползват от цената 9 900 форинта (в една посока, с всичко включено). Броят на местата е ограничен и полетите трябва да бъдат презаверени до 18 ч. на 13 февруари 2012.

При обаждането пътниците трябва да съобщят номера на билета си и да представят отпечатано копие на техния оригинален електронен билет от Malev (в допълнение към маршрута на Wizz Air) докато се чекират за техния полет. На пътници без електронен билет от Malev няма да бъде разрешено да пътуват.

Допълнителни такси ще се начисляват за допълнителни услуги като чекиране на багаж, приоритетно качване на борда и пр.

Ройтерс

ОБЯВИ | ТЪРСЕНЕ | ПУБЛИКУВАНЕ | БОРСИ | ФОРУМ |
Туристически обяви | Туристически живот | След 66 години Малев се приземи в дългове
Българска туристическа борса е единно издание на БТК, БАТА, БААТ, БХРА