Безплатен софийски тур
Дата: 2012-02-07

Над 10 000 гости са посетили безплатната пешеходна обиколка на София – Free Sofia Tour, която се организира всеки ден от 11 и 18 ч.w от август 2010 г. насамw от сдружение с нестопанска цел Фрий София Тур.

Десетхилядният гост бе германката Кармен Гасман, която дори дойде последна за юбилейната обиколка на 7 февруари

Тя получи от Free Sofia Tour възпоменателна 20-левова монета „София - сто години столица на България” от 1979 г.

Останалите 12 гости на 7 февруари бяха посрещнати от 5 гида (Филип, Кирил, Дени, Ники и Митко) с топла баница и кафе.

Всички гости получават за спомен малки мускалчета с прочутото по цял свят българско розово масло и мартеници, тъкмо навреме за наближаващия първи март.

В групата на юбилейния тур има представители на страни от 4 континента - Индия, Сърбия, Южна Африка, Южна Корея, Франция, Германия, Обединеното кралство, Холандия и Чили.

Сред гостите бе и новият посланик на Обединеното кралство в България Джонатан Алън. По време на обиколката, продължила около 2 часа, британският дипломат публикува в реално време снимки и впечатления в Twitter. Джонатан Алън се присъедини към обиколката след покана именно в Twitter и случайно избира точно юбилейния тур.

Той не е първият висш дипломат, който разглежда София по този начин. През септември миналата италианският посланик Стефано Бенацо и екипът на италианската мисия в България се включиха в обиколка по време на Европейската седмица на мобилността. По пътя участниците във Free Sofia Tour бяха поздравени и от кмета на София.

Българският посланик в САЩ Елена Поптодорова пък участва в тура на връх рождения си ден на 31 август 2011 г.

През изминалата 2011 година Free Sofia Tour посрещна над 9000 гости от 107 държави по света. Един от плюсовете на тура е, че групите му са разнообразни – често в тях има гости от няколко континента, а на 16 август 2011 г. Free Sofia Tour събра 51 човека от 6 различни континента.

Безплатните пешеходни разходки не спират дори и на национални празници – обиколка с 2 гости има на Бъдни вечер в 18:00 ч., а на 1 януари трима чужденци се събуждат навреме за редовния тур в 11:00 ч. и отбелязаха Новата година с чаша шампанско по време на обиколката.

Въпреки арктическия студ, сковал столицата през последните седмици, сдружението продължава да организира по две пешеходни обиколки всеки ден от 11 и 18 ч., независимо от метерологичните условия или броя гости. Резервации или записвания не са необходими, а обиколката се провежда дори и само един човек да се появи на началната точка.

Обиколките не спират дори в дъждовно време.

През зимните вечери пък Free Sofia Tour позволява на гостите си да опознаят града в една различна гледна точка из добре осветения център.

Обиколката често се посещава и от българи, които искат да научат повече за града, да упражнят английския си или да се запознаят с интересни хора от цял свят. Всички са добре дошли на Free Sofia Tour – единственото условие е да сте навреме в 11:00 или 18:00 ч. на ъгъла на Съдебната палата и да носите доброто си настроение!

Положителните отзиви от гостите на Free Sofia Tour не спират да валят, а обиколката често привлича вниманието и на чужди медии като Travel Channel и Daily Telegraph. Често заради обиколката чужди журналисти пишат изключително положителни статии за София и България. Популяризирането на България като туристическа дестинация всъщност е една от целите на сдружението.

В екипа на Free Sofia Tour има представители и на други градове, като Варна, например. Затова в момента сдружението търси спонсори и доброволци за организиране на подобна обиколка в морската столица, както и за създаване на тематични обиколки за София.

ОБЯВИ | ТЪРСЕНЕ | ПУБЛИКУВАНЕ | БОРСИ | ФОРУМ |
Туристически обяви | Туристически живот | Безплатен софийски тур
Българска туристическа борса е единно издание на БТК, БАТА, БААТ, БХРА