Велошествие в подлез
Дата: 2012-05-19

На 19 май (събота) е датата, на която ще се проведе 15-тото издание на най-голямото традиционно велошествие в страната. Всяка година през месец май на Световния ден за ходене на работа с велосипед (19 май тази година), Сдружение Велоеволюция организира най-масовото велошествие в България. На него хиляди хора в различна възраст, пол и социално положение се събират заедно и карат по улиците на града.

Тази година „Постоянната комисия по транспорт, организация и безопасност на движението” към Столична община забрани велосипедистите да преминат спокойно столичните булвеварди и промени планувания маршрут от 6 километра, на 1 800 метра по тротоари, алеи и подлези, като на места широчината за преминаване е под 1.5 метра, със изключително неадекватно, опасно и некомфортно преминаване на кръстовища и други пътни възли.

Сдружение Велоеволюция подробно посочи и обоснова пред Столична община всички рискове, произтичащи от преминаването на голям брой велосипедисти по велоалеята и през подлеза. При така взетото решение се очаква затруднено преминаване и негативни реакции на велосипедистите.

Приканваме всички активни граждани и велосипедисти да се включат във велошествието, да подкрепят позицията ни като поискат адекватни транспортни решения за най-здравословното, екологично и устойчиво транспортно средство в света.

Каним всички медии да отразят как стотици велосипедисти от всякаква възраст, пол и социален статус, биват принудени да бутат и носят колелата си по стълби, през подлез, който няма нужните съоръжения за гладко преминаване на велосипедисти.

Разрешения маршрут от комисията е: Паметник на Съветската армия – велоалеята по бул. Евлоги Георгиев – подлеза зад НДК – моста на влюбените – пл. България.

Мероприятието ще се проведе 19 май от 18:00 до 20:30 ч.

Официалната позиция на сдружение Велоеволюция

Майското велошествие в чест на Деня за ходене на работа с колело и Деня за ходене на училище с колело е събитие, което се провежда за 15-та поредна година! Тази инициатива през годините се поема от различни граждански и неправителствени организации, като в последните 5 години, за организацията се грижи сдружение Велоеволюция. Именно през последните години велошествието придоби масов характер и се наложи като най-голямото и значимо събитие в началото на велосипедния сезон в София. На него ежегодно се включват хиляди велосипедисти. През 2009 г. на първото символично преброяване на велосипедистите се събраха над 3 500 колоездачи и ясно се видя нуждата от пространство за този екологичен транспорт.

Три години по-късно, на второто символично преброяване на велосипедистите не бе позволено да проведем събитието по подобаващ начин и бяхме принудени да приемем решението на „Постоянната комисия по транспорт , организация и безопасност на движението” към Столична община да проведем по велошествието по над 3 пъти по-кратък маршрут, по над 10 пъти по-тесни места за преминаване и по стълби, пешеходни светофари, подлези и необезопасени рампи, вместо през добре координирано сътрудничество със СДВР с поетапно преминаване на шествието при кръстовища, както през предходните години. Официалното становище на общината е, че шествието трябва да премине по алеята на Евлоги Георгиев, включително през подлеза на НДК и Моста на влюбените.

След години сътрудничество между Столична община и сдружение Велоеволюция, настоящото събитие е помрачено от неадекватните мерки за популяризиране и стимулиране на велосипедния транспорт, като устойчив, здравословен и екологичен транспорт, влияещ положително на трафика в града!

Ние, от сдружение Велоеволюция, смятаме за недопустимо велосипедният трафик да се насочва през подлези и комуникационни възли, които нямат нужните съоръжения за безопасно и безпрепятствено преминаване, а камо ли най-голямото велошествие да мине през такива места.

Сдружение Велоеволюция неведнъж констатира, че велоалеята е непригодна, както за шествието, така и като цялостно решение на комуникацията в частта при НДК. Въпреки това сдружението взе решение да проведе събитието като провокира велосипедистите в столицата да протестират срешу подобни решения, които са в ущърб на велосипедното движение и не разрешават проблемите на велосипедистите. Сдружението е наясно, че това е една от първите алеи в столицата с признати грешки в изпълнението й и поради това тя няма добри технически характеристики. Сдружението подкрепя и приветства усилията на Столична община за разширяването на велосипедната инфраструктура в града, но не одобрява компромисите с качеството и безопасността на велоалеите при определени технически решения.

Велоеволюция настоява за цялостни и комплексни решения в политиката на Столична община, които включват не само адекватна и безопасна велосипедна инфраструктура, но и силна комуникационна политика, интегриране на велосипедния транспорт с останалите видове транспорт, както и за контрол и повишаване на безопасността на пътя.

Георги Алексиев
гр. София 1612, ул. Феликс Каниц 13
тел.: 02 951 54 46
Мобилтел: +359 885 129 785
поща: georgialexiev@velobg.org ;  velobg@gmail.com
сайт: bikevolution-bg.org

ОБЯВИ | ТЪРСЕНЕ | ПУБЛИКУВАНЕ | БОРСИ | ФОРУМ |
Туристически обяви | Туристически живот | Велошествие в подлез
Българска туристическа борса е единно издание на БТК, БАТА, БААТ, БХРА